LINEDANCE

IMG_1162

Linedance – en av många amerikanska country & western dansstilar

Som namnet avslöjar är det en dans som dansas på linjer, där alla står bredvid varandra, respektive framför och bakom, och bildar linjer åt alla håll.

Utifrån fem fotpositioner tar dansarna fasta stegkombinationer som de lär sig utantill. De flesta stegkombinationerna har ett eget namn som vid avancerade danser kan göra dansen lättare att lära sig. Till exempel Grapevine, Kick ball change, Shuffle, Rock step, Jazz box, klappar m m. När man satt ihop dessa stegkombinationer och bildat dansen upprepar man detta tills låten är slut.

Danserna kan vara antingen en en-väggs, två-väggs, eller 4-väggars-dans, och kan innehålla från 16 steg. Det vanligaste är 32 eller 64 steg, men det förekommer danser på över 100 steg. Den längsta dansen sägs vara “Time Marches On” med Jean Marcham från 1996 på hela 328 steg. När dansen dansats igenom helt en gång står man för det mesta åt ett annat håll än det du började mot. Dansar du en dans som börjar om åt alla fyra hållen, betyder det att du dansar en 4-väggars Linedance.

Linedance är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg från de flesta dansstilar i världen: klassiskt, step, latinamerikanskt, rock’n’roll, hiphop m fl. Musiken man dansar till är numera inte bara modern country & western utan även rock, pop och disco. Många danser koreograferas till dagens populära låtar.

Linedance dansas i alla åldrar och på alla nivåer – från anspråkslös fritidsaktivitet till elitnivå, där det dansas tävlingar i SM, EM och VM.
Det finns i dag runt 17 000 danser och det kommer ständigt nya, så man kan dansa kvar på samma nivå så länge man vill.

 

Linedance är nyttigt

Utöver detta att röra sig till musik och att det är ett trevligt sätt att få motion, så har också Linedance visat sig ha andra goda effekter. Forskare som undersökt hjärnans åldrande visar, att människor som använder sin hjärna och utsätter den för nya konstruktioner och problemlösningar bibehåller hjärnfunktionen längre.

Dansa Linedance så får ni se på hjärnansträngning när man ska lära sig de olika stegen och sen sätta ihop allt till en dans!

Det har dessutom konstaterats att Linedance kan förebygga benskörhet. På Universitetssjukhuset i Umeå har en stor studie genomförts på ett femtiotal kvinnor i åldern 20 – 70 år som dansade Linedance. Det visade sig att bentätheten inte bara bevarades utan även ökade med ända upp till 25%.

Linedance är en träningsform som har mycket låg skadefrekvens. Dessutom ökar puls kondition och livskvalitet avsevärt. På köpet får du nya vänner och ett rikare liv!

 

Historia

Linedance har funnits i någon form sedan urminnes tider. I några väldigt gamla filmer daterade till filmens barndom och i några ännu äldre bilder kan man se afrikaner i Linedance-formation göra steg kombinationer snarlika de vi gör i dag. Även dom amerikanska indianerna hade liknade danser.

Det vi dansar i dag härstammar från “Contran” en dans som var mycket populär i början av 1800-talet. Contra-liknande danser är fortfarande populära men i något annorlunda form. I 1800-tals varianten hade man två linjer, män på ena sidan och kvinnor på den andra. Paren anslöt mellan linjerna och gjorde deras egen dansrutin ner mellan linjerna. När de nådde änden av linjerna ställde de sig på sin respektive linje och nästa par gav sig ut. “Strollen” från slutet av1940-talet är ett bra exempel av denna typ av dans. Om du såg filmen “Grease” såg du en “stroll” utföras av John Travolta.

På 1970-talet födes den form av Linedance vi dansar idag. Det sägs at den näst äldsta dansen av den här stilen är “Four Corners” och ingen tycks kunna säga vilken som är äldst. Det finns väldigt lite fakta nerskrivet om Linedance och därför är det väldigt svårt att få det bekräftat och få fram exakta datum.

När John Travolta dansade nerför trottoaren i Brooklyn i “Saturday Night Fever“, tändes en gnista hos många. Ungdomarna som växt upp med att dansa var för sig på 60-talet, upplevde nu tjusningen med pardans. Tonåringarna från Brooklyn tog ledningen på biodukens dansgolv och införde både pardans och Linedance, som slutligen skulle komma att blomstra och bli en del av den nya danskulturen.

Allteftersom 80-talet rullade på, fortsatte John Travolta att vara ledstjärnan för dem som tyckte om att dansa. Filmer som “Grease“, “Flashdance” och “Footloose” gjorde stor succé, men det var “Urban Cowboy” som fick den största genomslagskraften. När sedan John Denver fick många att längta tillbaka till ett enklare och mer traditionsbundet liv, var den rätta tiden inne för countrydansen och countrymusiken. Den tillfredsställde amerikanarnas längtan och lät dem fly tillbaka till sina rötter.

Vid samma tid satt en man, vid namn Tim Ferrazanno, i smoking på en officiell danssalong i Nashville, Tennessee och klottrade ner några tecken på baksidan av en servett, samtidigt som han lyssnade till de rytmiska tonerna från ett storband. Han visade servetten för damen som satt bredvid honom, countrysångaren Lee Greenwoods fru. De gick upp på dansgolvet och en helt ny dans föddes. Publiken följde efter och en liten stund senare, när de alla var i rörelse och uppmärksamt studerade dansparet för att uppfatta alla steg, kom linedansen att bli den nya dansflugan. Det som klottrats ner på servettens baksida var stegen till “Tush Push“.

När 80-talet gick mot sitt slut, beslöt cheferna inom musikbranschen på Nashvilles “Musikgata”, att countrymusiken skulle “poppas upp”, för att öka skivförsäljningen. Epoken med Willie Nelson, Waylon Jennings, Dolly Parton och Kenny Rogers närmade sig slutet och nu stod unga stjärnor såsom Garth Brooks, Clint Black och Billy Ray Cyrus redo att ta över. “Achy Breaky Heart” blev en stor skivsuccé för countrymusiken och en ännu större succé när Melanie Greenwood tog ett steg längre och skapade en Linedance till den. Det skulle bli Linedanserna, speciellt instuderade för populära countrysånger, som gjorde countrysångens popularitet till det den är idag. Linedansen sprider sig över världen och allt fler upptäcker hur kul det är att dansa.

Linedansen kom till Sverige 1993 med några entusiaster som varit i USA och blivit frälsta. Det stora uppsvinget i Sverige kom 1997 och har sedan ökat explosionsartat.
1998 bildades riksförbundet SCWDA (Swedish Country and Western Dance Association). SCWDA är en organisation som organiserar country & westerndansstilar i Sverige. Idag är vi över 8000 dansare i Sverige och över 80 Linedance klubbar.